Je moeder

We hebben allemaal een moeder waar we uit voortgekomen zijn. Misschien leeft ze nog of is ze niet meer hier in deze fysieke wereld.
Hoe het ook is, je bent een deel van je moeder en dat zal altijd zo zijn.

 

Wekelijkse inspiratiemail

Dag lieve jij,

Hoe ver kan iemand gaan voordat jij stop zegt?
Nou heel ver, is mijn eigen ervaring.
Mensen vragen mij vaak: “Hoe kan het nou dat iemand als jij in een situatie terechtkwam waarin je zo onderuit geschoffeld werd?”
Tsja, dat is een goede vraag, die ik mijzelf ook vaak heb gesteld .

Liefde

 

Liefde begint in jezelf omdat liefde in jou aanwezig is.
De allerbelangrijkste relatie is de relatie met jezelf. Want alle andere relaties vloeien hieruit voort.

Is dat zo? Waarom hebben we dan niet geleerd om van onszelf te houden? Tenminste, daar lag in mijn opvoeding de nadruk niet op. De ander, die was veel belangrijker dan ik. Thuis heb ik geleerd om naar andere mensen om te kijken, speciaal naar diegenen die het moeilijk hebben, die alleen, arm, ziek of hongerig zijn. En daar is natuurlijk niets mis mee. Ik ben blij dat ik geleerd heb om naar mijn naaste om te kijken. Maar hoe zit het met het omkijken naar mijzelf?

Ego versus Ziel

Ego                    

Egoïstisch, egocentrisch, egotripper, groot ego, klein ego. Wat is je ego nu eigenlijk?                                                                                                                                                                            

Ego is Latijns en betekent ik of persoonlijkheid.
We hebben allemaal een ego, moge dat duidelijk zijn. We zijn er mee geboren en we hebben ons er mee te verhouden. Want dat ego hebben we uiteindelijk niet voor niets gekregen. Net zoals we angst nodig hebben om gevaar in te schatten, hebben we ons ego nodig om de contouren van onze persoonlijkheid duidelijk te krijgen. Het ego helpt om onze individualiteit op te eisen, verlangens te specificeren, grenzen te stellen en in te zien waar onze voorkeuren naar uit gaan.
Eenvoudig gezegd bepaalt je ego wie je bent. Zonder ego ben je een vormeloze klodder zegt Elisabeth Gilbert (auteur Eten, bidden, beminnen).

 

Het vraagt levenskunst om je ego niet alle touwtjes in handen te geven want het ego is een fantastische bediende maar een verschrikkelijke meester.
Je ego wil namelijk maar één ding, het wil beloond, en nógmaals beloond worden. En aangezien het ego niet genoeg beloond kan worden is je ego altijd teleurgesteld, gekwetst of beledigd. Als je daar niets aan doet zal de teleurstelling of gekwetstheid je van binnenuit opvreten. Een ego dat niet beteugeld wordt noemen de boeddhisten een hongerig spook; altijd uitgehongerd, altijd naar meer verlangend en brullend van hebberigheid.

 

Het ego zorgt er dan ook voor dat wij dingen niet kunnen loslaten, dat we maar blijven malen over die gebeurtenis die ons zo geraakt en gekwetst heeft.  Dat we nog steeds beledigd zijn over wat iemand gezegd heeft en boos zijn om wat iemand ons heeft aangedaan. Het ego groeit hier weelderig van. “Goed zo, niet vergeven hoor, ik ben me daar gek, hij flikt het me zo weer”, fluistert het ego of  “Dat laat ik niet over mij heen komen, wie denkt ze wel niet dat ze is. Nooit zal ik dit vergeten!”.
Dit is de taal van het ego. Het ego vergeet niet, vergeeft niet, laat niet los en wentelt zich nog graag een keer in zijn ellende rond. Het ego wil wraak, wordt boos of verdrietig bij kritiek, en laat dan het liefst zijn spierballen rollen.

Contact

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut
Aletta Nieboer
Lange Achte 37
8629 PK Scharnegoutum
0515 785924 / 06 13 88 97 17
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief Sinneflecht


Volg Sinneflecht

Sinneflecht op Facebook  Sinneflecht op Twitter  Sinneflecht op Linkedin

X